Please Wait a Moment
|
|
X

AkisTiniakos Fishing Store : Άρθρα

HTO NEBULA - "ΝΕΦΕΛΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ"
SuperUser Account 2174

HTO NEBULA - "ΝΕΦΕΛΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ"

Η εταιρεία HTO από την στιγμή που έχει έρθει στην χώρα μας έχει αγαπηθεί από το ευρύ κοινό που ασχολείται με την τεχνική του Spinning και τα παρακλάδια της. Η σχέση ποιότητας και τιμής είναι ένας από τους παράγοντες που οφείλει αυτή την επιτυχία. Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με την “ολοκληρωμένη” σειρά καλαμιών της...

Η πιο πλήρης σειρά καλαμιών της HTO ακούει στο όνομα NEBULA και πρόκειται να προκαλέσει “νεφελώδεις” αντιδράσεις αφού μπορεί να σταθεί δίπλα σε σειρές καλαμιών που κοστίζουν τα διπλάσια η ακόμη και σε αρκετές περιπτώσεις τα τριπλάσια χρήματα.


Το concept της δημιουργίας της σειράς NEBULA ήταν το γεγονός να πάρει ο κάθε spinner το μέγιστο σε ποιότητα σχετικά με το χαμηλό χρηματικό ποσό που θα διέθετε για να το αποκτήσει. Πραγματικά η HTO το κατάφερε και για αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη σειρά καλαμιών έχει χαρακτηριστεί από πολλούς spinners ανά τον κόσμο ως «best value for money lure fishing rod ever».

 

 

Έτσι λοιπόν παρά το χαμηλό του κόστος τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι άκρως ποιοτικά. Το κάθε blank της σειράς έχει κατασκευαστεί από υψηλής ποιότητας Ιαπωνικό carbon. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα blank που είναι αρκετά ελαφρύ, λεπτό, αλλά παράλληλα πολύ δυνατό.

Επίσης τα NEBULA είναι εφοδιασμένα με ποιοτικούς οδηγούς Stainless Alconite K Spinning Guides της εταιρείας Fuji. Η βάση στήριξης του μηχανισμού είναι Fuji VSS Reel Seat για άνετο και ασφαλή πολύωρο Spinning.

 

Εμφανισιακά θα λέγαμε πως θα καθηλώσει τους λάτρεις του μαύρου χρώματος. Σε όλο το σύνολο των καλαμιών της σειράς NEBULA επικρατεί το μαύρο του οποίου «σπάει» η «μονοτονία» με τις όμορφες ασημένιες λεπτομέρειες (γράμματα και κλωστές δεσίματος των οδηγών).

Κύριο χαρακτηριστικό του ποιοτικού Blank που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της σειράς NEBULA είναι η γρήγορη δράση κορυφής δηλαδή Extra Fast Action. Αυτό μεταφράζεται σε γρήγορη επαναφορά του blank σε κατάσταση ηρεμίας μετά από κάθε Jerk-Twitch. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που αναζητάμε στα περισσότερα καλάμια για την τεχνική του spinning, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με τεχνητά επιφανείας και σιλικόνες αφού μας δίνει τον απόλυτο έλεγχο.

 

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε ένα προς ένα ξεχωριστά τα μοντέλα καλαμιών που αποτελούν την σειρά NEBULA.

Θα ξεκινήσουμε από το πιο κοντό μοντέλο που έχει μήκος 2,10 μέτρα και Casting Weight 5-22 γραμμάρια. Το POWER του καλαμιού είναι Medium Light. Πρόκειται για ένα αρκετά κοντό σε μήκος καλάμι με κύριο χαρακτηριστικό τον δυνατό κορμό του. Ιδανικό για boat spinning θα λέγαμε αφού λόγο του μήκους του θα μας βολέψει μέσα στον περιορισμένο χώρο που διαθέτει μια βάρκα, ειδικά όταν μιλάμε για κάποιο συμβατικό φουσκωτό. Ιδανικό να χειριστεί τεχνητά επιφανείας από 8 έως και 13 εκατοστά. Τέλος η κοντή λαβή που διαθέτει θα μας βοηθήσει στον εύκολο χειρισμό των τεχνητών δολωμάτων ενώ θα μας δώσει την ευκαιρία για ρίψεις ακριβείας.

Στη συνέχεια θα περάσουμε στο λίγο πιο μακρύ μοντέλο με μήκος 2,30 μέτρα και Casting Weight 7-28 γραμμάρια. Το POWER του καλαμιού είναι Medium. Το συγκεκριμένο μοντέλο αρχικά μοιάζει ιδανικό για Boat Spinning, λόγο μήκους. Η χρήση του όμως δεν είναι απαγορευτική για ψάρεμα στο εσωτερικό κάποιου λιμανιού, το οποίο είναι ένα σημείο που χρειαζόμαστε ακριβείς ρίψεις των τεχνητών μας δολωμάτων και τις περισσότερες φορές το κοντό μήκος στην επιλογή του καλαμιού αποτελεί μονόδρομο. Το εύρος των γραμμαρίων που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο μοντέλο του δίνει την δυνατότητα να διαχειρίζεται εξαιρετικά τόσο "σκληρά" τεχνητά όπως minnows και surface αλλά και soft baits είτε με jighead είτε με την τεχνική του weedless.

Το αμέσως επόμενο μοντέλο NEBULA έχει μήκος 2,40 μέτρα και Casting Weight 7-30 γραμμάρια. Το POWER του καλαμιού είναι Medium. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί ιδανική επιλογή για spinning σε εκβολές ποταμών με την χρήση Soft baits, Top waters και Minnows.

Το επόμενο μοντέλο έχει μήκος 2,70 μέτρα και Casting Weight 7-35 γραμμάρια. Το POWER του καλαμιού είναι Medium. Με βάση την επιλογή καλαμιών από πολλούς Spinners της χώρας μας θα λέγαμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο NEBULA αποτελεί την πιο κλασσική επιλογή. Πρόκειται για ένα all-around καλάμι που μπορεί να προσαρμοστεί στα περισσότερα τερέν και συνθήκες που συναντάμε στην χώρα μας. Ανήκει στην κατηγορία του Medium Spinning και κύριο χαρακτηριστικό έχει την δύναμη του.

Στη συνέχεια θα περάσουμε στο ξαδερφάκι του προηγούμενου μοντέλου αφού έχουν το ίδιο μήκος αλλά διαφορετικό C.W. που είναι 12-42 γραμμάρια. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η παραπάνω δύναμη του από το προηγούμενο μοντέλο, για αυτόν τον λόγο ανήκει στην κατηγορία του Medium Heavy Spinning. Αποτελεί ιδανική επιλογή αν αναζητάμε κάποιο καλάμι που μπορεί να ρίψει τα τεχνητά μας δολώματα σε μακρινές αποστάσεις, να ανταπεξέλθει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και να τα βγάλει πέρα με αρκετά δυνατούς αντιπάλους όπως τα τονοειδή.

Το επόμενο μοντέλο έχει μήκος 2,90 μέτρα και Casting Weight 7-35 γραμμάρια. Η εταιρεία HTO του έδωσε αυτά τα χαρακτηριστικά με στόχο να αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ψάρεμα σε σημεία όπως παραλίες στις οποίες υπάρχουν μπροστά μας φυσικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα κάποια βράχια που ξενερίζουν. Επίσης λόγω του μήκους του μπορούμε να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις ρίψεων με τα σχετικά ελαφριά μας τεχνητά δολώματα που φτάνουν μέχρι και τα 35 γραμμάρια. Τέλος το POWER του καλαμιού είναι Medium.

Προτελευταίο μοντέλο NEBULA έχει μήκος 3,00 μέτρα και C.W. 12-42 γραμμάρια. Το Power του καλαμιού είναι Medium Heavy. Πρόκειται για ένα καλάμι που κατασκευάστηκε με σκοπό το Spinning σε «ανοιχτές» παραλίες που τα κύματα που σχηματίζονται είναι μεγάλα. Στόχος επιλέγοντας το συγκεκριμένο μοντέλο είναι να ρίξουμε τα τεχνητά μας δολώματα σε πραγματικά μακρινές αποστάσεις. Η εταιρεία το πέτυχε αυτό δημιουργώντας μία σχεδόν «άκαμπτη» κορυφή του καλαμιού.

Τελευταίο μοντέλο είναι το ξαδερφάκι του, έχουν το ίδιο μήκος 3,0 μέτρα αλλά διαφέρουν στο C.W. που είναι 15-56 γραμμάρια αλλά και στο Power που στο συγκεκριμένο είναι HEAVY. Σκοπός της δημιουργίας του είναι το ψάρεμα με χρήση μεγάλων minnows, πλάνων , δίνοντας μας τη δυνατότητα να ρίξουμε τα "βαριά" τεχνητά μας δολώματα σε πολύ μακρινές αποστάσεις αλλά και να τα ψαρέψουμε με άνεση.

Για το τέλος αφήσαμε το πιο ιδιαίτερο μοντέλο NEBULA που είναι το «TRAVEL». Έχει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να προσαρμόζεται σε πολλά διαφορετικά «τερέν». Αυτός ήταν και ο σκοπός της δημιουργίας του, να υπάρχει ένα καλάμι της σειράς με μικρό όγκο αποθήκευσης ώστε να χωράει ακόμη και σε μία τσάντα πλάτης. Αποτελείται από τέσσερα κομμάτια. Το μήκος του είναι 2,70 μέτρα και έχει C.W. 7-35 γραμμάρια. Ιδανική επιλογή για τους «ταξιδιώτες»!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

Του Γιώργου Μπούκη

HTO NEBULA 2,30m- C.W.: 7-28gr

Εδώ κι ένα χρόνο περίπου έχω αποκτήσει ένα συμβατικό φουσκωτό, με αποτέλεσμα να μπω στη διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου καλαμιού. Αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν ένα κοντό σε μήκος καλάμι με το σκεπτικό του πολύ περιορισμένου χώρου μέσα στο συμβατικό φουσκωτό. Επίσης ήθελα με ένα καλάμι να μπορώ να κάνω…. Τα πάντα!! Δηλαδή ήθελα να διαχειρίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό όλους τους διαφορετικούς τύπους τεχνητών δολωμάτων ώστε να μην χρειάζεται να κουβαλάω μέσα στο φουσκωτό πολλά καλάμια τα οποία και να ήθελα δεν θα χωρούσαν με τίποτα.

Έτσι στράφηκα στο μοντέλο NEBULA με μήκος 2,30 μέτρα. Στη συνέχεια παρατηρώντας το C.W. του καλαμιού που είναι 7-28 γραμμάρια, το θεώρησα ιδανικό μιας και τα περισσότερα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιώ κυμαίνονται μέσα σε αυτά τα γραμμάρια. Έτσι θέλησα να πάω να το δω από κοντά για να σιγουρευτώ ότι…. «Μου κάνει»!!

Βλέποντας το αρχικά ενθουσιάστηκα με το μαύρο χρώμα, είμαι λάτρης του μαύρου χρώματος στα καλάμια!! Οι όμορφες μεταλλικές λεπτομέρειες καθώς και οι ασημένιες κλωστές που έχει επιλέξει η εταιρεία για το δέσιμο των οδηγών αλλά και την αποτύπωση των γραμμάτων πάνω στο Blank του καλαμιού έκαναν την ιδανική αντίθεση. Κρατώντας το στα χέρια μου αρχικά έλεγξα την λαβή του, η οποία ήθελα οπωσδήποτε να μην ξεπερνά τον αγκώνα μου.

Πράγματι η λαβή του είναι πραγματικά πολύ κοντή. Είχα πάρει και τον μηχανισμό μου μαζί τον Daiwa Certate 2510pe-h για να δω πως θα ζυγίσει. Ζύγισε άψογα παρά την κοντή λαβή του, πράγμα που δηλώνει σωστή κατανομή βάρους από τους κατασκευαστές και σωστή επιλογή σημείου για την τοποθέτηση της βάσης του μηχανισμού. Δεν υπήρχε αμφιβολία λοιπόν… ήταν το καλάμι που έψαχνα!!

Έκτοτε σε πραγματικές συνθήκες το ψαρεύω εδώ και ένα χρόνο. Έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος ειδικά ψαρεύοντας τα τεχνητά επιφανείας. Η γρήγορη δράση κορυφής είναι κάτι το οποίο αναζητώ στην συγκεκριμένη κατηγορία τεχνητών δολωμάτων και το NEBULA την έχει. Τα μεγέθη που διαχειρίζεται καλύτερα στα surface είναι από 8 εκατοστά και 9 γραμμάρια βάρος περίπου, μέχρι και 18 εκατοστά και 28 γραμμάρια βάρος.

Το ίδιο καλά ανταποκρίνεται και στο ψάρεμα με την χρήση soft baits ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η απόδοση του στο ψάρεμα με την τεχνική Weedless Fishing, δηλαδή χρησιμοποιώντας σιλικόνη σε συνδυασμό με μολυβωμένο ή αμολύβωτο offset. Περισσότερο χρησιμοποίησα συνδυασμό σιλικόνης και offset weightless hook που παρά το χαμηλό βάρος του, μόλις 7 γραμμάρια, το NEBULA το διαχειριζόταν άψογα δίνοντας μου την απόλυτη αίσθηση. Αυτό το αποδίδω στο γεγονός ότι το ¼ κομμάτι του καλαμιού προς την κορυφή είναι αρκετά ευαίσθητο ώστε να μεταδίδει όλες τις πληροφορίες του τεχνητού δολώματος στο χέρι μου. Ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια της τεχνικής Weedless Fishing είναι το "κάρφωμα". Οι εμπειρίες που είχα έως τώρα απέδειξαν πως το NEBULA πέρασε με ΑΡΙΣΤΑ σε αυτό το τεστ!!!

Τέλος τα minnow τα διαχειριζόταν σε ικανοποιητικό βαθμό, μιας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός σε αυτήν την κατηγορία τεχνητών δολωμάτων. Αναφορικά ανταποκρίθηκε το καλάμι άψογα στη χρήση Minnows από 10 εκατοστά μέχρι και 17 εκατοστά μήκους. Ακόμη και τα μεγάλα μεγέθη των Minnows τα «χτυπούσε» άνετα όταν τα ψάρευα με την τεχνική του Jerking.

Γενικά με το συγκεκριμένο μοντέλο NEBULA πέτυχα τον αρχικό μου στόχο. Το έχω ψαρέψει με όλων των διαφορετικών τύπου τεχνητά δολώματα χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές τεχνικές οι οποίες έχουν πολλές απαιτήσεις, στις οποίες και ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Οπότε καταλήγω στο ότι πρόκειται για ένα all-around καλάμι που τα κάνει όλα καλά… έχοντας μία έφεση όμως στις δύο πιο απαιτητικές κατηγορίες τεχνητών δολωμάτων, στα τεχνητά επιφανείας και στις σιλικόνες. Τέλος θα συμφωνήσω απόλυτα πως το NEBULA πρόκειται για το «Best Value For Money Lure Fishing Rod» που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής.

 

Του Μωυσή Λιάσκου

HTO NEBULA 2,70 - C.W.: 7-35

Την συγκεκριμένη έκδοση του Nebula την έχω στην κατοχή μου αρκετό καιρό καθώς ήμουν ο πρώτος αγοραστής όταν αυτά τα καλάμια πάτησαν Ελλάδα. Εκείνη την εποχή αναζητούσα ένα δυνατό καλάμι, σε λογική τιμή, που θα κάλυπτε τις ανάγκες μου για ψάρεμα από βράχια με στόχο πελαγίσια αρπαχτικά όπως παλαμίδες, ντάσκες, μανάλια κτλ. «Κοιτώντας» από το σήμερα αυτή μου την αγορά μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι η πιο value for money αγορά που έχω κάνει ποτέ σε καλάμι spinning!

Αυτό που κάνει το Nebula να ξεχωρίζει είναι το πολύ μικρό του βάρος σε συνδυασμό με την μεγάλη δύναμη που κρύβει μέσα του. Μην πέσετε στην παγίδα του χαμηλού C.W. που αναγράφει. Δεν ανήκει στην μικρομεσαία κατηγορία seabass καλαμιών, αλλά στην πιο μεγάλη με C.W. που κυμαίνεται στο εύρος 10 – 40 γραμμαρίων. Αυτό σημαίνει ότι προορίζεται για χρήση κυρίως σκληρών τεχνητών δολωμάτων και λιγότερο σιλικόνων. Θα διαχειριστεί άψογα μεγάλα minnows των 15-20 εκατοστών, πλάνων που το βάρος τους θα «φλερτάρει» με τα 35 γραμμάρια ενώ λόγω της extra fast δράσης του τα πάει περίφημα και με μεγάλα poppers και pencils.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι ο μηχανισμός που θα του προσαρμόσουμε. Αυτό θα πρέπει να έχει μέγεθος από 3000 έως 4000, με το ιδανικό να είναι ένας ελαφρύς 4000 καθώς θα μπορεί να «τιθασεύσει» καλύτερα την δύναμη του καλαμιού.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί τα παραπάνω τεχνητά είναι σίγουρο ότι το Nebula θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του. Πρόκειται για ένα καλάμι με Ιαπωνικές προδιαγραφές αλλά σε Ευρωπαϊκή τιμή!

 

Του Γιάννη Κασάπογλου

HTO NEBULA 2,10m- C.W.:5-22gr

Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφέρω πως το συγκεκριμένο μοντέλο του NEBULA δεν σχεδιάστηκε για πολύ μακρινές βολές. Πρόκειται λοιπόν για ένα εξειδικευμένο καλάμι με κύριο σκοπό το ψάρεμα από βάρκα ή κανό χρησιμοποιώντας μετρίου βάρους τεχνητά δολώματα, είτε αυτά είναι σκληρά είτε είναι σιλικόνες. Το γεγονός αυτό όμως δεν με σταμάτησε κι έτσι το ψάρεψα από την ακτή, αποβάλλοντας όμως πρώτα τη νοοτροπία του «όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο»…

Χρησιμοποιώντας το με πολλά διαφορετικών τύπου τεχνητά δολώματα έχω καταλήξει στο ότι μπορεί να διαχειριστεί με την ίδια ευκολία τόσο έναν συνδυασμό jighead σιλικόνης συνολικού βάρους 6 γραμμαρίων όσο κι ένα πλανάκι 17 γραμμαρίων. Προσωπικά το έχω σαν δεύτερο σετ και το χρησιμοποιώ σε κλειστά σημεία ( εσωτερικό λιμανιών που υπάρχουν πολλά σχοινιά και ρεμέντζα) που χρειάζομαι την απόλυτη αίσθηση των τεχνητών μου δολωμάτων αλλά και τη δύναμη για να «πιέσω» ένα καλό ψάρι και να το κουράσω πιο εύκολα, χωρίς να «με κάνει ο,τι θέλει».

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου καλαμιού είναι ο δυνατός κορμός του ή αλλιώς blank το οποίο μου έδινε πάντα την σιγουριά του καρφώματος κατά το strike. Ακόμη και στα σκληρά στόματα των λούτσων διέπρεψε.

Τέλος τα περιφερειακά του είναι άκρως ποιοτικά αφού διαθέτει Fuji οδηγούς, Fuji βάση στήριξης του μηχανισμού που είναι σίγουρα κάτι το οποίο μετράει στην επιλογή ενός καλαμιού.


Επωφεληθείτε σήμερα από τις ειδικές μας προσφορές! Προσφορές
Επικοινωνία

Στο akistiniakos.gr είμαστε όλοι παθιασμένοι ψαράδες και έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια μεγάλη εμπειρία από τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις..
Περισσότερα >>

Φόρμα Επικοινωνίας